Pri Založbi Cerdonis, bo septembra izšla nova knjiga – monografija Črnjanski rokopis. Prosimo, preberite si predstavitev ...

 

mag. Marija Irma Vačun Kolar

 

ČRNJANSKI ROKOPIS

 

»Zdi se kot pravljica,« je vzdihnil dr. Pavle Zdovc, profesor slavistike na dunajski univerzi, ko je v brošuri Črnjanski rokopis, ki jo je l. 2007 izdala Koroška osrednja knjižnica, preštudiral tam ponatisnjene strani rokopisnega vira iz 17. stoletja, shranjenega v arhivu knjižnice.

Gledati jezikovni dokument o slovenstvu – poimenovanju in dajatvah / darovih Slovencev – v dolinah pod Peco in ob Meži izpred več kot tristo let (kar petnajst rodov nazaj praprapra … dedkov in babic) ni le presunljivo, človeka navda  predvsem s ponosom in samozavestjo. Dokument je namreč priča o tem, kako smo Slovenci v teh krajih postali zgodovinski subjekt, in oznamovali tudi našo zemljo.

 

 

 

 

 

Avtorica mag. Marija Irma Vačun Kolar je temeljito obdelala celoten rokopis bratovščinske knjige iz Črne na Koroškem (1633–1707) in ugotovitve strnila v spremni študiji, ki so ji dodani abecedni seznami imen in priimkov. V nadaljevanju sta prepis in prevod rokopisnih strani vseh 136 listov – vključno z dve strani obsegajočo molitvijo za verne duše. Faksimile je narejen na osnovi digitaliziranega originala dimenzij 147 x 196 mm, ki ga v strogih klimatskih pogojih hrani Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem in je v knjigi, ki jo je oblikoval in tehnično uredil Blaž Prapótnik, v celoti objavljen barvno. Neprecenljiv zgodovinski in jezikovni dokument je zdaj v svoji originalni podobi ter celotnem obsegu na voljo bralcem, študentom in javnosti.

 

 

 

558 strani

155 x 205 mm

mehka vezava

cena: 50 EUR (prednaročniška cena)